taidan päätyä vastustajaksi tälle laille, tosin en tiedä mitä on yksityiskohdissa ja mikä on lopputulos.
lopullinen kilpailu käydään verkko-operaattoreiden välillä ja niillä on ne taajuusluvatkin. taajuusluvat pitää pilkkoa toimijoille ja en oikein näe että niitä voisi olla neljää enempää.
teoriassa eu voisi antaa toimiluvat koko eu:n alueelle, jolloin eu:n alueella olisi noin neljä verkko-operaattoria, joka kuulostaa pieneltä määrältä. eikä tällaiseen siirrytä nopeasti muutenkaan.
mutta virtuaali ja palvelu operaattoreita voisi olla jonkun verran enemmän. eu ei kuitenkaan voi säännellä verkko-operaattoreiden hintoja liian pitkälle.
saramo taitaa olla oikeassa siinä että nykyisit liittymät suomessa ei jatkaisi, ainakaan näillä hinnoilla.
Vaikea kuvitella, että jokin tulisi yhtäkkiä valtaamaan markkinat. DNA on Telenoria, ja Telenor on todella iso. Kuin myös Telia-konserni on iso. Vapaita taajuuksia ei ole, ostaisiko joku siis taajuudet olemassa olevalta operaattorilta? Ulkomailla monessa maassa taajuudet on jaettu epäreilusti. Jossain saattaa puuttua kokonaan matalat taajuudet joltain operaattorilta, niin on kurjaa olla tuon asiakkaana. Ei yhtäkkiä kukaan pysty valtaamaan markkinaa. Jossain maassa varmasti tuo kilpailu olisi hyvästä, mutta täällä on kuitenkin suhteellisen hyvät viestintäverkot jo nyt.
Lettan raporttiin tutustuttuani jäi vaikutelma, että artikkelissa ennemminkin maalataan piruja seinille kuin paneuduttaisiin ongelmiin. Vaikka raportti esittää kattavasti toiminpiteitä, ei niitä välttämättä edes koskaan tulla toteuttamaan. EU:n säädösten prosessi on monimutkainen ja moni asia voi muuttua suuntaan tai toiseen.
Muutama pointti, johon huomioni kiinnittyi:
- “EU:ssa on yli 100 operaattoria 27:ssä jäsenmaassa” Näin on kun jokaiset maayhtöt lasketaan erikseen, eikä yhtenä suurena yhtiönä. Yhden, monessa maassa toimivan Telian osalta on laskettu jokaisen maan osalta Telian maayhtiöt, eli Telia Finland, Ruotsin Telia, Telia Eesti, jne. Nykyinen sääntely käytännössä estää myymästä liittymiä toiseen EU-maahan, esim Ruotsista myytäisiin liittymä Suomeen. Mikäli esteitä tältä poistettaisiin, en näkisi todennäköisenä että ainakaan välittömästi erillisiä maayhtiöitä lakkautettaisiin. Erot kuluttajakäyttäytymisessä ovat suuret ja asiakaspalvelu (ainakin vielä) vaatii kielitaitoista henkilöstöä. Myös dataroamingin sääntely täytyisi muuttaa, koska jos liittymä myydään toiseen jäsenvaltioon, ei sitä voitaisi sillon kohdella ulkomaisena liittymänä hinnoittelussa.
- “Taajuuslupia täytyy harmonisoida” Sääntely on voi olla kahdessa vierekkäisessä EU-maassa täysin erilaista. Harmonisonnilla saataisiin luvitukseen yhtenäisyyttä. Raportissa ei esitetä taajuusluvituksen siirtämistä EU:lle, vain luvituksen harmonisointia. Myös taajuuksien huutokauppoihin ehdotetaan avoimuutta ja hinnoille kohtuullisuutta.
Tullaanko sitten esitettyä televiestinnän yhteismarkkinaa toteuttamaan? Nähtäväksi jää. Ensiaskelena voisi toimia taajuuslupien harmonisointi.
Mikäs sitä sitten on ennen estänyt vaan ostamasta minkä vaan haluamansa pörssinoteeratun operaattorin koko osakekannan?
Vasemmisto nyt tuntuu olevan koko ajan huolissaan milloin mistäkin ilman mitään sen suurempaa syytä, että eiköhän se EU pilannut suomalaiset halvat liittymät jo vuosikausia sitten kun niihin pakotettiin EU dataa mukaan. Ennen sai 5-10€ 100Mbit mobiilinetin, nyt on hyvä jos 20€ saa edes noin nopean.
“Saramo arvioi, että isojen eurooppalaisten teleoperaattoreiden laajeneminen Suomeen tarkoittaisi pitkällä aikavälillä hintojen kallistumista ja palveluiden heikentymistä. Jos yritykset toimisivat koko EU:n alueella, niiden kannattaisi keskittyä investoimaan ennen kaikkea väkirikkaille alueille. Se voisi johtaa siihen, että Suomen verkot eivät enää kehittyisi.
Saramo kuvaa, että Euroopasta katsottuna Suomi on periferia, johon ei kannata investoida. Se johtaisi palvelujen heikkenemiseen.”
Niin että isot operaattorit tulevat tänne, jyräävät täällä jo olevat 3 pois ja purkavat mastot? Jos tänne ei kannata kerran investoida edes verkkoa niin mitä ihmettä se iso operaattori täällä tekee? Mihin se verkon kehitys loppuu jos iso operaattori tulee tänne heiluttelemaan käsiään?